Bitcoin är bubblan som fortsätter att ge

När bitcoinpriset steg över 13 400 USD under den senaste veckan har en gammal debatt återuppstått: Är det en bubbla och kommer den att spricka?

Bitcoin märktes som en bubbla från de tidigaste dagarna. Bubble-epitetet uppträdde 2013 när det var bara $ 266 och har upprepats nästan varje år sedan dess

Det tycktes trotsa konventionell investeringsförståelse. Aktiens värden stöds av vinst och obligationer med räntebetalningar. Bitcoin, som guld, har ingen sådan grund. Hur förklarar vi då dess extraordinära resultat som en ny tillgång?

Två faktorer hjälper till att förklara detta:

Dess bredare antagande, inklusive från stora institutionella investerare; och
Dess relativa brist (det kommer bara att bli 21 miljoner mynt präglade).

Fiat-valutor som rand och US-dollar drabbas av alla svagheter i centralt kontrollerade valutor som har registrerats tillbaka till romerska och till och med babyloniska tider. Linjaler som kontrollerar dessa valutor verkar bara inte hjälpa sig själva – de blåser sig så småningom i glömska genom att trycka mer mynt, vilket bryter mot knapphetsprincipen som kärnan i alla sunda pengar.

USA: s fondförvaltare och kontroversiella Peter Schiff, aldrig ett stort fan av bitcoin, twittrade förra veckan: ”Om du mäter storleken på tillgångsbubblor baserat på nivån på övertygelse som köpare har i sin handel är bitcoinbubblan den största jag har sett . Bitcoininnehavare är mer säkra på att de har rätt och är säkra på att de inte kan förlora än vad dot-com- eller husköpare gjorde under dessa bubblor. ”

”Sedan bitcoins start har många intelligenta investerare observerat att det verkar vara en bubbla. De har mer rätt än de vet. Om vi ​​definierar en bubbeltillgång som en som är övervärderad i förhållande till inneboende värde, kan vi tänka på alla monetära tillgångar som bubblatillgångar ”, skriver Matt Huang i en ny forskningspublikation för Paradigm.

Nobelpristagaren Robert Shiller observerade att guld är en bubbla som varat tusentals år. Det har vissa industriella användningsområden, men det är värdet är att underliggande värde är en fråga om tro. “Vi kan tänka på pengar som en bubbla som aldrig dyker upp (eller som inte har dykt upp ännu) och värdet av fiatvaluta, guld eller bitcoin som förlitar sig på kollektiv tro”, skriver Huang.

Comments are closed.